Uw winkelmandje is momenteel nog leeg

Wijn en spijs

De Toscaanse wijnen kunnen met verschillende gerechten worden gecombineerd.

Pasta en risotto
Voor een juiste combinatie van wijn met pasta of risotto is de saus van wezenlijk belang. Betreft het een saus met vlees en tomaten, dan kan daar het best een rode wijn bij die het vettige karakter van het vlees in de saus wat tempert, terwijl de lichte tannines niet overheersend worden. Een Sangiovese wijn is vaak een goede keuze

Zeevruchten en Vis
Zeevruchten vragen doorgaans om de combinatie met een droge, eventueel licht aromatische witte wijn. Gaat het om een spaghetti met 'vongole' (kokkels), dan kan daar het best een wijn met een redelijke zuurgraad Sardientjes, ansjovis en andere niet witte vissoorten kunnen uitstekend worden gecombineerd met gestructureerde witte wijn, zoals een Vernaccia di San Gimignano.

Vleesgerechten
De wijn bij uitstek om gegrild vlees mee te combineren is een jonge Chianti Classico. Goede alternatieven zijn andere wijnen van de Sangiovese. Stoofpotten en wildgerechten hebben, zoals gezegd, meer baat bij rijkere wijnen met een lange rijpingstijd zoals een Brunello.

Groenten
De keuze voor een wijn bij groentegerechten is afhankelijk van de plaats van het gerecht. Is het een hoofdgerecht of een bijgerecht? In het laatste geval zal de keuze voor de wijn ingegeven worden door het hoofdgerecht, dat uit vlees, vis of gevogelte kan bestaan. De meeste groenteschotels die als hoofdgerecht opgediend worden vragen om een lichte wijn, zoals een rosé, een witte wijn of een lichte rode wijn.

Dessert
De keuze voor een wijn bij het dessert ligt iets gecompliceerder. In Italië zijn bijna net zoveel zoete wijnen als er zoete nagerechten worden gemaakt.. Een traditionele combinatie is: Toscaanse amandelkoekjes (cantuccini) met Vin Santo.

Deze wijn & spijs informatie is ontleend uit de Italiaanse wijnwijzer van het Italiaans instituut voor buitenlandse handel (ICE).