Uw winkelmandje is momenteel nog leeg

DOC en DOCG

DOC, DOCG en IGT - classificaties voor wijnen binnen de Italiaanse wijnwetgeving
 
Italië kent sinds 1963 een wijnwetgeving die lijkt op die van het Franse Appellationsysteem. Om eigenheid en kwaliteit van wijnen te beschermen, werden de classificaties DOC - Denominazione die Origine Controllata; en DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita, ingevoerd. De wet van 1963 voorzag onder andere in afbakening van productiegebieden en vaststelling van maximale rendementen en voorgeschreven druivenrassen.

Op deze wet ontstond veel kritiek, vooral in de jaren '70. Ten gevolge van die kritiek werd de wet aangepast in 1992. Naast DOC en DOCG mogen er nu allerhande toevoegingen over de herkomst van de wijnen op het etiket vermeld worden. Denk hierbij aan speciale subzones, gemeentes, specifieke wijngaarden etc... Bovendien werd de categorie IGT gecreëerd - wat staat voor Indicazione Geografica Tipica. Op het etiket van IGT-wijnen mogen de naam van de regio, het oogstjaar en het belangrijkste gebruikte druivenras vermeld worden. Strikt genomen vallen wijnen met IGT op het etiket onder de tafelwijnen, maar dat zegt helemaal niets over de kwaliteit. Kijk bijvoorbeeld meer eens naar de Luenzo van Cesani, of de Bruzzico van Malenchini.

Vooral voor de makers van de zogenaamde Super Tuscans was deze nieuwe IGT-categorie een uitkomst. Met de Super Tuscans worden wijnen bedoeld van wijnmakers die in de jaren '70 de regels van de wijnwetgeving aan hun laars lapten en bijvoorbeeld wijnen van cabernet sauvignon met sangiovese maakten. De bekendste Super Tuscan is wel Tignanello, van de Marchese Piero Antinori. De Super Tuscans hadden zo'n succes dat de prijs al snel omhoog schoot, maar het bleven simpele tafelwijnen, waarbij geen druivenras of herkomst op het etiket vermeld mocht worden. Met de categorie IGT kan dat gelukkig wel.

De bekendste DOCG van Toscane is uiteraard Chianti. Maar de Italianen hebben het er niet makkelijk op gemaakt: naast Chianti DOCG is er ook Chianti Classico DOCG. Chianti Classico vormt de kern van het totale Chianti gebied; het ligt ruwweg tussen Florence in het noorden en Siena in het zuiden. Over het algemeen levert Chianti Classico betere wijnen dan Chianti, maar daarmee is helemaal niet gezegd dat er in Chianti DOCG geen goede wijnen gemaakt worden.

Het Chianti DOCG gebied is weer onderverdeeld in subzones: Chianti dei Colli Arentini, Chianti dei Colli Fiorentini, Chianti dei Colli Senesi, Chianti Montalbano, Chianti Rufina en Chianti Colline Pisane. Uit deze subzones komen uitstekende wijnen, vaak beter dan uit Chianti DOCG zelf. Je treft de benaming van deze subzones ook op de etiketten aan. Naast Chianti is er natuurlijk Brunello di Montalcino DOCG, Rosso di Montalcino DOC, Vino Nobile de Montepulciano DOCG en Rosso di Montepulciano DOC. Daarnaast zijn er nog een handvol andere, waarvan Bolgheri DOC erg in opkomst is. Onder de witte wijnen is er uiteraard Vernaccia di San Gimignano DOCG. En last but not least wordt in Toscane ook een mooie zoete wijn gemaakt, Vin Santo.

keepingthedragonalive.com biedt wijnen aan uit::
•   San Gimignano, producent Cesani, zowel de witte Vernaccia di San Gimignano  als aantrekkelijke rode wijnen.
•  Montalcino, producent Collemattoni, maker van Rosso di Montalcino en de fantastsche Brunello
•  Chianti Rufina, producent Selvapiana: krachtige rode bewaarwijneen
•  Chianti dei Colli Fiorentini, producent Malenchini: frisse en uitnodigende Chianti's
•  Chianti Classico, producent Casaloste: klassieke rode wijnen ]
De meeste van deze producenten maken eveneens wijnen met de status IGT.